School is begonnen
Door: Ester van der Heijden
Blijf op de hoogte en volg Ester
28 September 2009 | Turkije, Ankara
Afgelopen weekend ben ik naar Cappadocia geweest. Dit is een gebied met heeeeel veeel bergen. Allemaal van een lichte kleur steen. In deze bergen hebben vroeger mensen gewoond. Het is een heel groot gebied, en de meeste bergen zijn nog intact. Ze hebben een ondergronds dorp, waar meer dan 20.000 mensen kunnen wonen. Dit dorp gebruikte ze in geval van nood, dus als er oorlog ofzo was. Ze hebben complete keukens, voedselopslag, eetkamers enz. in het dorp. Alles is van steen, en de opslag is gewoon een gat in de grond of in de muur. Ze hebben al deze ruimtes zelf gecreeerd door de berg uit te graven/schrapen. Echt wonderbaarlijk om te zien hoe ze dat honderden, zo niet duizenden jaren geleden voor elkaar hebben gekregen. Ze hebben zelfs gedacht aan een ventilatiesysteem, zodat er overal in het ondergrondse dorp frisse lucht is. Echt gaaf om dit met mijn eigen ogen te zien.
Vandaag is mijn eerste schooldag, maar ik heb nog geen les gehad. Ik zou eigenlijk sochtends les hebben, maar door de openingsceremonie is dit niet doorgegaan. Ik moet straks dus even persoonlijk naar de professor toe om me voor te stellen, en te vragen of ik zijn les kan en mag volgen.
Het is allemaal even wennen, want ik weet nog niet echt hoe het hier allemaal werkt met lessen enzo. Ik weet niet hoe strikt ze zijn met aanwezigheid, en of de literatuur in het engels is. Er zijn namelijk leraren die toch veel dingen in het turks doen, waardoor wij de lessen niet kunnen volgen. Daarom moet ik dus met alle leraren gaan praten, om te kijken of ik de lessen kan volgen. Ik heb me nu dus wel ingeschreven voor lessen, maar weet nog niet zeker of ik deze lessen ook kan gaan volgen.
Mijn plan is om 2 bachelor vakken van psychologie te gaan volgen en 1 master vak. Voor dit master vak moet ik met de leraar gaan praten, omdat ik officieel geen masterstudent ben. Dat ga ik vandaag proberen te regelen. Verder ga ik naar 3 sociologie vakken om te kijken welke in interessant vind. Hier ga ik dan 1 of 2 vakken uit kiezen. Ik sta nu dus ingeschreven voor 6 vakken en ook nog voor turkse les. Best veel dus, maar ik ga ze niet allemaal volgen hoor..... Ik wil 4 of 5 vakken gaan volgen en de turkse les. Ik moet even met de leraren overleggen over de moeilijkheid van het vak, zodat ik weet of ik meer of minder vakken moet nemen.
Verder hebben we nu internet in ons appartement. Helaas is het niet draadloos, maar dat gaan we misschien nog regelen. We hebben nu internet via de sateliet. Weet niet precies hoe het werkt, dus weet ook niet of we het draadloos kunnen krijgen. Maar ik heb mijn laptop nu geregistreerd op het netwerk van de universiteit, dus ik kan nu overal op de campus op internet, als het goed is.
Komende week is een drukke week. Veel naar school, dingen uitzoeken, met leraren praten enz..enz..enz...
Maar ik ben wel blij dat het echte leven nu weer is begonnen. Het is zo raar om hier ruim 2 weken te zijn, en alleen maar leuken dingen gedaan hebt. Ik kwam hier voor studeren, maar heb tot nu toe alleen maar veel plezier gehad. Niet dat dit erg is, maar ik vind het ook wel leuk om weer aan de studie te beginnen.
Tot snel!!!
Heel veel Liefs
28 September 2009 - 13:35
Anne:
Je hebt een bijzonder weekend gehad zo te horen! En nu dan echt aan de studie.. hopen dat jouw lessen wel in het Engels worden gegeven, maar anders vind je vast wel een oplossing. Succes met het regelwerk deze week, komt goed! Liefs -
28 September 2009 - 15:20
Iris:
Hoi Ester,
tjeetje dat zal ook wel tijd worden he!! Nee hoor, klinkt allemaal erg leuk en je moet ook zeker genieten. Heerlijk een andere cultuur en al helemaal een lekker temperatuurtje. Ook fijn om een groepje mensen om je heen te hebben waar je op terug kan vallen. Komen ze uit verschillende landen? Ook nog uit Nederland?
Veel succes met je eerste lessen; ben erg benieuwd hoe je dit ervaart en of het lukt. Is nu al een beetje anders dan je had gedacht van te voren....ach...flexibel mee omgaan.
Heel veel liefs van ons hier. Agelopen weekend was het nog erg mooi weer, maar waarschijnlijk wel het laatste mooie weer voorlopig. Hier staan de pepernoten en chocoladeletters alweer in de supermarkt!! Waanzinnig natuurlijk, het moet nog oktober worden. Gekkenhuis!! Heb je iets meegekregen van de feesten rondom Ramadan?
tot mails, kus Iris-Fred-Pelle-Mette en Noeth -
01 Oktober 2009 - 12:26
Patricia:
Blij te horen dat je het na je zin hebt in Turkije, en leuke foto's. Heel veel plezier met je studie. En dat het zo mag worden zoals je gedacht had dat het zou zijn. Geniet lekker met volle teugen van deze mooie uitdaging. Groetjes. -
08 November 2009 - 12:30
Cissy Rooijakkers:
Hoi Ester,
Zo te lezen bevalt het wel daar in verwegiestan.
Leuk dat Pap en Mam even op bezoek waren, en fijn dat dat dat zo maar kan.Ik hoop dat je nog een erg leuke tijd daar zult hebben, al zal het niet alleen maar leuk zijn.Voor nu groetjes en tot ziens, waarschijnlijk wel in ons koude landje.
gr. Tante Cissy